Ubuntu & Twitter

Ubuntu Lucid heeft een aantal twitter applicaties ingebouwd maar de meeste zijn zoooo 2008 dat Canonical zich bijna in een hoekje moet gaan staan te schamen. Twitux heeft bijvoorbeeld de beperking dat alleen de laatste 20 tweets zichtbaar zijn en dat je geen retweets kunt doen. Tenminste, toen je er nog mee kon inloggen op twitter.

Want sinds Twitter in juni dit jaar hun oAuth heeft ingebouwd werken heel veel applicaties niet meer. Behalve Twitux zijn Pino, mitter en gtwitter voorbeelden van uitgestorven applicaties.

Je kunt natuurlijk altijd Gwibber installeren, maar dan trek je meteen een gigantische berg aan libs mee. Gwibber kan ook veel te veel en zoals zo vaak: als je alles kan, kan je niks goed. Over tweetdeck wil ik het niet eens hebben.

Nu zijn er 2 nieuwe veelbelovende apps die wel bij de tijd zijn. Turpial en Hotot. Klein, licht, snel en met een mooie interface. Ze zijn allebei gemaakt in Python en bestaan als PPA op launchpad (dat echt steeds leuker begint te worden maar dat terzijde).

Screenshot van Turpial:

Turpial twitter client

Installeren van Turpial doe je zo:

  • sudo add-apt-repository ppa:effie-jayx/turpial
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install turpial

Screenshot van Hotot:

Hotot twitter client

Installeren van Hotot doe je zo:

  • sudo add-apt-repository ppa:hotot-team
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install hotot

Mijn voorkeur gaat uit naar Hotot omdat het nog lichter en sneller dan Turpial is. Ook de retweet filter tab van Hotot is super handig. Dat allemaal verpakt in een handige en frisse interface en je kunt niet meer zonder!