ReiserFS "read-only filesystem"

ReiserFS, brrr. Alleen de gedachte daaraan doet me huiveren. Ik heb nooit precies aan kunnen geven waarom eigenlijk. Nu wel.

Behalve wat vage berichten en geruchten op forums kon ik nooit écht een duidelijk argument tegen het gebruik van ReiserFS vinden. Tenslotte weet je nooit helemaal zeker of die forum bezoeker weet waar hij mee bezig is. En je eigen experimentele installatie ervaring die zegt dat 'het nog nooit fout is gegaan' geeft hooguit aan dat het goed kán gaan. Het heeft mij in ieder geval nooit kunnen overtuigen om het op een productie machine in te zetten.

Het nieuwe ext4 filesysteem ziet er veelbelovend uit met verbeteringen in betrouwbaarheid en performance. Dat, plus disaster recovery zijn wat mij betreft de allerbelangrijkste eigenschappen van een filesysteem. In deze volgorde ook. Want een filesysteem dat extreem snel is maar eens in de week een restore nodig heeft schiet ook niet op. Tijdens de restore is de effectieve snelheid namelijk 0 KB/s... Dat is zo'n beetje de korte uitleg van mijn zicht op ReiserFS: snel maar instabiel. En snel is het ook nog alleen maar met kleine bestanden. Maar goed, verder kon ik niks tegen reiserFS inbrengen behalve een 'brr' gevoel. Tot ik dit leuk geschreven artikel op aMule tegenkwam. Bewijs dat niet alleen de maker van dit FS evil is Embarassed