Ziggo op de PC

Windows Media Center en digitale kabeltelevisie zijn niet elkaars beste kameraden. Microsoft biedt officieel geen ondersteuning voor DVB-C (digital-video-broadcast cable, b.v. Ziggo, UPC), omdat men naar eigen zeggen geen toestemming krijgt van de verschillende kabelaanbieders. De Ziggo's en UPC's van deze wereld zitten in een spagaat tussen de belangen van hun klanten en de content leveranciers en zitten niet echt te wachten op oplossingen waarbij premium content eenvoudig kan worden opgenomen en verspreid.

Gelukkig was er al sinds jaar en dag een oplossing. Het Oostenrijkse bedrijf Digital Everywhere bracht de veel besproken FloppyDTV kaart op de markt. Deze DVB-C kaart doet zich ten opzichte van het besturingssysteem voor als zijnde een DVB-T (digital-video-broadcast terrestrial, b.v. Digitenne) oplossing en werd zodoende door Media Center herkend als een ondersteunde TV-ontvanger. Verder integreerde Digital Everywhere een CI-slot (Common interface is een uitbreiding om versleutelde zenders te kunnen decoderen). op de kaart, zodat je door gebruik te maken van een juiste Alphacrypt CAM (CI+ module met Irdeto 2 codering) ook betaalzenders kon bekijken. Helaas niet geschikt voor UPC, maar veel abonnees van Ziggo en Caiway maken nog altijd dankbaar gebruik van de FloppyDTV kaarten.

Met de komst van Windows 7 leek het allemaal nog mooier te worden: de Media Center versie in de nieuwe Windows variant is immers ook geheel geschikt voor HD TV-zenders en de ingebakken codecs zorgen ervoor dat de complexe H.264 beelden van deze zenders ook keurig door de videokaart gedecodeerd worden. Inmiddels zijn er veel enthousiaste gebruikers van de FloppyDTV / Windows 7 combinatie.

Maar... zo'n anderhalve maand voor de introductie van Windows 7 maakte Digital Everywhere bekend te stoppen met haar activiteiten. Ondermeer dankzij de financiële crisis waren de inkomsten niet meer hoog genoeg om het bedrijf draaiende te houden. Nu was het ook zo dat de FloppyDTV producten slechts voor een beperkte doelgroep weggelegd waren. Hoe mooi de oplossing eenmaal geïmplementeerd ook werkte, er waren voldoende struikelblokken. Allereerst de prijs: bij het aankoopbedrag van 150 euro mocht je nog eens zo'n 110 euro optellen voor een Alphacrypt module. En had je de FloppyDTV eenmaal goed ingeregeld, dan was het ook nog eens een aardige klus om de zenders in de juiste volgorde te krijgen. Allemaal geen probleem voor een doorgewinterde it-er, maar wat hoog gegrepen voor een doorsnee consument.

De FloppyDTV (links) is niet meer... maar nu is er de Anysee E30 (rechts)!

Met het stoppen van Digital Everywhere leek het erop dat de combinatie Media Center met digitale kabeltelevisie een stille dood zou gaan sterven. Niets is echter minder waar! Daags na het droevige bericht, kwam er de Anysee Tuner op de Nederlandse markt. De ontvangers van Anysee kunnen eveneens probleemloos samenwerken met Media Center, maar zijn bovenal een stuk goedkoper - vanwege het ontbreken van de noodzaak te investeren in een Alphacrypt - en daarnaast zou de installatie vele malen simpeler zijn.
Tevens heeft u, doordat de Anysee tuner gebruik maakt van een softcam module, voorlopig geen problemen tijdens het omschakelen van CI naar CI+.

De Anysee tuner maakt het dus mogelijk om op de pc tv uitzendingen te kijken die normaal via een decoder ontvangen dienen te worden. Het maakt het ook mogelijk om de HD zenders van bijvoorbeeld Ziggo te ontvangen. Ook kan er dan in Windows media center opgenomen worden op een hoge beeld kwaliteit. Verder handigheidje is dat je favorieten aan kunt maken om je zenders te sorteren.

Ook de EPG (electronische gids) is te gebruiken, de werking van de gids is wel afhankelijk van het versturen van deze info door de zenders. Bijvoorbeeld Filmnet werkt nog niet.

De mooiste variant van het product is ongetwijfeld de 'Anysee E30 Combo Plus - DVB-T-ontvanger / DVB-C-ontvanger - USB'. Voor ongeveer 150 euro kun je hiermee zowel Ziggo als Digitenne ontvangen. Ondanks dat ik Digitenne niet echt aan kan raden (matige beeldkwaliteit) is het toch leuk dat deze variant niet duurder is dan de Ziggo only variant.

Tot nu toe heb ik alleen voordelen opgesomd (nee, geen sponsoring). Nadelen zijn er echter ook. Er is namelijk tot op heden nog steeds geen Linux ondersteuning! Dat is de reden dat ik deze ontvanger nog niet heb aangeschaft. Met Linux ondersteuning zou ik mijn privé server om kunnen bouwen tot heuse privé video recorder (PVR). Er rest mij dus niets anders dan wachten op Linux ondersteuning óf totdat Windows net zo goed wordt als Linux. En we weten allemaal dat dat laatste nooit zal gebeuren Cool.

Voor meer informatie kun je terecht op het forum van tweakers.net.

Comments

6

Beste Michel,
Is er al iets bekend over de ondersteuning, met name decodering van ziggo met behulp van de Anysee in linux?
Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
Steven

Helaas,
Nog geen verandering op dit front...

Ik heb zelf een TechniSat CableStar HD2, welke perfect werkt in Linux, zelfs het CI-slot. Omdat ik een AlphaCrypt-module te duur vind, gebruik ik een kaartlezer en een softcam voor de versleutelde zenders. Samen met Tvheadend voor het beheer van de adapters en opnames en Xbmc-pvr voor het kijken is dit een zeer prettig, stabiel en luxueus geheel.

Dank je voor de tip! Ga er eens induiken.

Beste Michel,
Ik heb sinds een vijftal jaren naar volle tevredenheid een mediacenter (Qmotion) in gebruik. Het systeem maakt echter gebruik van Alphacrypt (classic) kaarten en sinds een aantal maanden krijg ik niet alle zenders meer gevonden via Ziggo. Ik begrijp echter dat er updates voor de kaarten bestaan die ze wel weer werkend krijgen met Ziggo. De drivers die op de site van de leverancier staan (mascom) blijken echter niet te werken en het bedrijf is ook niet responsief. Heb jij misschien een oplossing?
Met dank, 
Jeroen

Zoals hierboven in de comments staat kun je de TechniSat CableStar HD2 gevruiken met een SoftCam. Dan zit je niet meer vast aan specifieke hardware zoals je Alphacrypt.