Ontleden van een Freecom Musicpal

Sinds kort ben ik in het bezit van een Freecom Musicpal. Omdat ik al lange tijd bezig ben met internet audio oplossingen ben ik natuurlijk enorm nieuwsgierig wat Freecom voor oplossing heeft gekozen om naar internet radio te kunnen luisteren.

Om te beginnen ben ik erg gecharmeerd van het uiterlijk van de radio. Hij is erg mooi. De twee draaiknoppen zijn ook erg handig in de bediening van het apparaat en laten je snel door allerlei menus navigeren. Wat minder geslaagd vind ik de drukknoppen tussen de twee draaiknoppen in, de tekst erop is bijna niet leesbaar en dientengevolge vergeet je ze eigenlijk ook te gebruiken. Maar ja, misschien komt het ook doordat de draaiknoppen zó handig zijn dat je ze daardoor wel vergeet.

Het display is een monochroom grafisch LCD met 128x64 pixels met backlight waar ze maximaal 6 regels tekst op laten zien. Het display is goed afleesbaar, ook als je hem op je nachtkastje hebt staan en het scherm vanuit een vrij schuine hoek bekijkt. Ik moest wel wennen aan hoe bewegende of scrollende tekst werd getoond; het lijkt wel of er een soort van interferentie optreedt. Toch is dit geen echt probleem en mag dan ook als een klein minpuntje beschouwd worden.

Installatie van het apparaat is erg eenvoudig. Mits je een beetje bekend met hoe je WiFi ingesteld moet worden. Het is ook mogelijk om de Musicpal aan te sluiten via je ethernet kabel mocht WiFi even niet lukken. Aangezien mijn WiFi standaard beveligd is met WEP werkte het niet meteen aangezien ik de toegangs sleutel niet echt makkelijk ingevoerd kon krijgen. Dus probeerde ik het eerst via de standaard ethernet aansluiting. Standaard staat de Musicpal zo ingesteld dat hij DHCP gebruikt en dat zal meestal probleemloos werken. En dat deed hij dan ook. Prima. Maar ja, ik wilde hem natuurlijk wel via mijn WiFi werkend krijgen, je bent tenslotte techneut of niet. Tijdens het opstarten laat de Musicpal kortstondig het IP adres zien wat hij gekregen heeft via DHCP. En met dat IP adres kun je vervolgens naar dat adres surfen en krijg je een mooi paginaatje te zien mét daarop een link 'Change settings'. Nou dat hoefde ik me geen twee keer te laten zeggen.

Klikkerdeklik....aaajjj....hij vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord. Hmmmm, laten we het gebruikelijke eens proberen: admin, admin. Ja hoor, het werkt! Later kwam ik er achter dat het gewoon in de handleiding stond, maar op dat moment voelde ik me natuurlijk de überhacker van de planeet. Tsja, handleidingen en mannen...

Nou ja, in ieder geval: je kunt via de web config pagina het hele apparaat configureren. En de pagina is in 6 verschillende talen beschikbaar en ziet er ook nog eens gelikt uit. Wat wil je nog meer? Via deze pagina was het zeer eenvoudig om mijn WEP sleutel in te voeren en het werkte dan ook meteen. Het ding meteen helemaal naar boven gesleept om te kijken hoe goed de WiFi ontvangst was. Omdat mijn huis de zolder op de vierde (4!) verdieping heeft en alleen maar betonnen vloeren is WIFI ontvangst met mijn laptop daar erg slecht. Komt misschien ook vanwege de grote hoeveelheid buren met nieuwere WIFI access points die mijn (alweer) 5 jaar oude linksys'je een beetje in de verdrukking duwen. De Musicpalstoorde zich daar helemaal niet aan en ontvangst was dan ook erg goed. Impressive! Alle radio stations kon ik probleemloos ontvangen, van 64kbps tot en met 320 kbps, alles verliep zonder haperingen of andere storingen.

Ik heb hem nu op mijn slaapkamer staan en gebruik hem als wekker en ook dat doet de Musicpal goed. Hij maakt me elke ochtend wakker met een aangenaam muziekje. En waar ik bang voor was, nl. dat er op het moment van de wektijd geen radio uitzending is en je dus niet wakker wordt is nog niet gebeurd. Komt natuurlijk ook omdat de Musicpal zo slim is dat hij naar het volgende station uit je favorieten lijst kiest als er eentje geen uitzending heeft. Er is echter wel een puntje van kritiek; het backlight van het display gaat niet helemaal uit, ook al heb ik hem wel zo ingesteld. Ik denk een software foutje. Hopelijk herstellen ze het in een volgende software versie. Hij geeft daardoor dus eigenlijk teveel licht als ik wil gaan slapen. Als (tijdelijke?) workaround heb ik de licht sterkte tijdens het afspelen verlaagd waardoor hij altijd wat minder licht geeft. Het display is daardoor wel iets moeilijker leesbaar, maar voldoende om de tijd te weten als ie je wakker maakt.

Goed. Nu weet je wat het ding doet, maar nog niet hoe het ding het doet. Daarom heb ik de Musicpal eens even flink onder handen genomen om te kijken wat er nu allemaal inzit. hier gaat ie dan:

Zonder de knoppen zodat je een beter zicht op de onderdelen hebt:

Het display:

De Achterkant van de print:

De connectors:

Zoals je kunt zien is er ruimte voor de USB connector. Meer daarover in een volgend artikel.

En de onderkant van de achterkant:

 

In de volgende tabel heb ik een overzichtje gemaakt van de diverse onderdelen, helaas kon ik niet van alle onderdelen de juiste datasheet vinden. De datasheet van bijvoorbeeld het display is niet helemaal de juiste, ik denk wel dat deze voldoende correct is voor globale info. Van de Microcontroller kon ik geen enkele datasheet vinden, alleen een paar persberichten.

Side

Location

Function

Brand

Type

Markings

Link

Front

Upper-Center

Flash (8Mb)

SST

39VF6401B

(1x16x4meg)

70-4C-EXE

0724200-B

SST

Front

Upper-Center

Display

Anshan YES

YMC12864

DGL-0301W-4DK

V:B01

2007-10-18

YMC12864-132ACDNDGL

Anshan

Front

Left-Center

XTAL

 

25.000 MHz

 

 

Front

Bottom-Right

IO expander

Atmel

ATTiny2313

20SU

Atmel

Back

Bottom-Right

Audio CODEC&Amp

Wolfson

WM8750BG

76AV6HF

Wolfson

Back

Bottom-Left

DC-DC convertor

Marvell

MVPG16

MG16-00A2R

740AH

Marvell DC

Back

Middle-Center

Ethernet

Marvell

88E3015

NNP1

FR38901A.12

0724

A2P

TW

Marvell Ethernet

Back

Upper-Right

SDRAM (32Mb)

Samsung

K4S2816321

UC75

S2816

ZUH117CAC

740

Samsung SDRAM

Back

Upper-Left

Micro

Marvell

88W8618-BBS1

FR45551.1

0709

D1P

TW

Marvell ARM

Back

Upper-Left

Wifi Antenna

gigaAnt

Rufa

A5887

0542

WiFi

Hierna ben ik aan de slag gegaan met de software. Het geheel is ontwikkeld met behulp van ELDK, verkrijgbaar en gedocumenteerd bij DENX. Dit zit erg leuk in elkaar, je kunt namelijk delen van het file systeem in je target (de Musicpal dus) via NFS aan je ontwikkelsysteem hangen. Bespaart je een hoop downloaden tijdens de ontwikkeling. Je ontwikkel systeem dient wel een ondersteunde Linux distro te zijn, maar er is support voor de meest gebruikte distro's waaronder Red Hat en Ubuntu dus dat mag geen probleem zijn.

Het target systeem is gebaseerd op een Linux 2.6.16.16 kernel voor de ARM architectuur. Alhoewel ik geen informatie over de gebruikte ARM core van de Microcontroller kon vinden, ga ik ervan uit dat er een ARM9 in zit omdat een normale kernel gebruikt wordt (er is dus een MMU). Als werkomgeving is er een standaard busybox installatie gebruikt met wat extra tooltjes en scriptjes. De applicatie die alle radio functionaliteit verzorgt heet 'Nashville'. Helaas is hiervan geen source code beschikbaar. We zouden hier hele leuke dingen mee kunnen doen als die wel beschikbaar zou zijn. Meer informatie over de software, mogelijkheden en onmogelijkheden volgt nog!

 

Comments

21

hallo Michel, Kun je na een klein jaar wat meer zeggen over het gebruik van deze radio? Groet, Hans

Het geluid is wat je mag verwachten van dit soort apparaten. De speaker kan flink hard zonder te vervormen. De klank is aangenaam, ook als je langere tijd luistert.

Hallo
Sinds kort in het bezit van musicpal. Maar!!.wil een station die niet in de lijst staat toevoegen!! Ben al aan het zoeken geweest maar kom nergens in de beschrijving tegen hoe dat moet!! Zou je mij kunnen vertellen hoe dat moet? Bijvoorbaad dank... radiogek[at]msn[dot]com

Handmatig invoeren van je favorieten kan alleen via de webinterface. Is ook wat makkelijker dan via het draaiwiel!

Kun je ook podcasts toevoegen via de webinterface? Oneindig veel? En haalt ie ook muziek van samba shares of alleen via upnp of daap?

Podcasts worden in de nieuwste firmware (1.59d) ondersteund.
Eerdere varianten ondersteunen niet de RSS feed, maar wel de individuele casts. Samba shares worden niet ondersteund. Toevoegen van deze feature staat nog steeds in mijn todo-list :-) uPnP wordt wel gewoon ondersteund. DAAP wordt niet onderstuend.
Zover ik weet heeft Freecom geen licenties afgenomen bij Apple dus de kans dat het er in komt schat ik niet heel hoog in.

Mooie samenvatting Michel,
Je geeft aan in de toekomst wat over de USB connector te laten weten. Ik heb begrepen dat de laatste versie van de Musicpal daar standaard over beschikt, maar bij de online winkels valt niet af te leiden welke versie ze je aanbieden. Vandaar dat het me interessant leek te weten of je achteraf de USB connector zelf kan toevoegen. Op het plaatje zie ik wel gaatjes voor de connector, maar geen banen...
Groet, Kaag

De meeste webshops kunnen het inderdaad niet vantevoren aangeven. Maar het is altijd mogelijk om hem er zelf op te solderen. De sporen lopen aan de onderkant van het printje, vandaar dat je ze niet op de foto's ziet!

Beste Michael,Heb jij ook last van vastlopers sinds de nieuwste firmware? Om de haverklap stopt ie er mee; en dan is het stekker eruit en weer opnieuw opstarten. Dan doet ie het weer een tijdje. Dit gebeurt zowel met de internetradio als met de usb-stick. Als ie het doet dan is het een geweldig apparaat ook met de usb-aansluiting (ik heb er dus eentje mét usb). Maar ja steeds die vastlopers...Heb jij misschien een oplossing?Groeten Rob

Hallo.ik heb twee Musicpal's met usb poort. Aangesloten op draadloos netwerk. Software 1.59d.Beide lopen regelmatig vast of verbreken de verbinding, terwijl de signaalsterkte ter plaatste goed is.Er zit geen power knop op, dus moet de stekker er uit en er weer in. Dan doet ie het weer een tijdje goed en stopt onverwacht weer. Ik kan geen oorzaak vinden.Software probleem?Groet, Jan  

Hallo Jan,ik heb de oplossing niet voor je, maar wil graag weten of je inmiddels een oplossing hebt gevonden.ik probeer namelijk hetzelfde probleem op te lossen, maar loop ook helemaal vast. Soms maakt de Musicpal helemaal geen verbinding! Ik heb ook softwareversie 1.59d.Iemand mischien een idee?Thanx alvast,Bryan

Heb 2 musicpals, lopen beide regelmatig vast. Al zo lang als ik ze heb en met verschillende firmware versies.Gebruik er ook 1 als wekker en is vrij lastig als je Internet verbinding een keer down is. Je hebt dan geen alarm. Heb dat eerst geprobeerd via de interne 'wekker' mp3 file (kan je via de webmanager instellen) maar dat was redelijk aan de korte kant. Nu ondervangen door een usb stick met een mp3 erop welke bovenaan in de favorieten staat. Dan heb je in ieder geval de wek funtie ook zonder verbinding. Tenminste.... probleem blijft de vastlopers.  Gisteren om half 8 stond is vast op 4 uur 38 toen ik uiteraard niet gewekt werd en was er geen beweging meer in te krijgen. Dus stekker er weer uit/in. Aardige features jammer dat ie niet betrouwbaar is :/

firmware 1.58 gebruiken, die is wel stabiel.

1.47 is ook bijzonder stabiel. Gebruik hem al meer dan een jaar lang dagelijks als wekker. Probleemloos.

Deze firmware ervaar ik als zeer stabiel. Wordt er al maanden lang elke ochtend wakker van :-)

Michel,
Ook ik zeer tevree over de musicpal. Maar miste vanaf het begin de usb. Deze met enig lef zelf ingebouwd. Maar wat nu. Want hij werkt in mijn versie 1.67 niet/wordt niet herkent. De usb zit goed dus daar ligt t niet aan. Ik heb aardig lopen zoeken op het net.... maar kan iemand in jip en janneke stijl uitleggen wat ik nu moet doen. txs
 

Probeer eens eens een mount uit te voeren op je Musicpal. Onder directory /tmp/mnt moet je USB stick gemount zijn. Dus: inloggen met telnet, 'mount' intypen en me vertellen wat er staat.

Als ik het IP adres opvraag, krijg ik de melding kan het IP adres niet opslaan, controleer uw configuratie en netwerk. Wat moet ik dan doen?

Surf je wel naar het goede adres dan? Zoek het op in de Musicpal zelf (configuratie gedeelte). Of als kijk in je windows PC (vanaf Vista) naar de netwerk apparaten en dubbelklik daar de Musicpal.

heeft iemand al een shoutcast fix voor de freecom mp?
shoutcast werkt niet meer. freecom geeft geen new firmware meer..........

Firmware updates zijn inderdaad niet meer beschikbaar. Helaas is de motivatie bij Freecom een beetje opgedroogd.